رسوم در حال فراموشی

امروز میخوام در مورد یکی از انواع خشکبار یا یکی از سوغاتی های برزک براتون بنویسم اولش میخواستم این محصول رو تو یه قسمت جداگانه با نام محصولات برزک بزارم ولی دیدم این نوع خشکبار درست کردنش تو برزک داره به فراموشی سپرده میشه پس در قسمت رسوم در حال فراموشی میزارم. نام این خشکبار 

 

جوزقند 

جوزقند نوعی میوه نیم خشک شده که درون آنرا با گردی مخصوص پر می کنند. انواع جوز قند عبارتست از آلویی-انجیری- گلابی-امرودی(نوعی گلابی)- الگی(نوعی هلو)-گنجونی(نوعی گلابی) 

در مورد دو میوه آخر در قسمت محصولات باغی برزک توضیح خواهم داد.  

 

طرز تهیه ی جوزقند آلویی،انجیری،الگی و امرودی شبیه هم میباشد میوه ها را پوست گرفته و به مدت دو الی سه روز در معرض نور خورشید قرار میدهیم تا حالتی نیمه خشک به خود بگیرند بعد باید میوه هایی که دارای هسته می باشند هسته ی انرا خارج کرده(با چاقو به شعاع کوچکی از ته میوه را باز کرده و هسته را خارج میکنیم) بعد از این کار نوبت به گرد مخصوص میرسد این گرد مخلوطی از  مغز آسیاب شده ی  هسته زردآلو یا قیسی(برزکی ها به این مغز میگویند پوشه) با شکر و بعضی مواقع هم به ان گرد نخودچی هم اضافه میکنندتشکیل شده این گرد را درون میوه میگذارند و آن قسمت باز شده را می بندندو به مدت ۲۴ ساعت در محیط با زبا شد بعد از این مدت آنها را با قالبی مخصوص شکل میدهند. تهیه جوزقند تمام میشود گروهی این جوزقنها را از نخ رد میکنن و به صورت گردنبند در می آورند و در جایی خشک و خنک نگه می دارن برای زمستان .گروهی هم این کار رو انجام نمیدن.  

 

طرز تهیه جوز قند گلابی و گنجونی از چند لحاظ با انواع دیگری که گفته شده فرق دارد۱- مدتی که این دو نوع میوه باید در معرض نور خورشید قرار بگیرند پنج الی شش روز میباشد.۲- گردی که برای این جوزقند درست می شود مخلوطی از مغز آسیاب شده ی گردو با شکر است۳- قالبی که برای آنها استفاده میشود کمی بزرگتر از موردهای قبلی است.  

 

 

دلم از این میسوزه که در حال حاضر تا محدودی از خانم های برزکی این نوع خشکبار رو درست میکنند و هر چه زمان میگذره و به سمت زندگی شهری پیش میریم این رسم هم داره به فراموشی سپرده میشه 

نظر بدید و بگین چیکار میشه کرد که این رسم از بین نره؟

نظرات 3 + ارسال نظر
لیلا دوشنبه 3 بهمن‌ماه سال 1390 ساعت 07:32 ب.ظ

سلام:
به به به به
چه جوزقندهای قشنگی
معلومه که خیلی هم خوشمزه ست
من واقعا دهنم آب افتاد .
دستت درد نکنه
دست اون خانم هم که درست کرده درد نکنه
واقعا دست مریزاد .
خیلی عالی بود ممنون

محمد روحانی( نجوا کاشانی ) جمعه 12 اسفند‌ماه سال 1390 ساعت 07:37 ب.ظ

با سلام و عرض ارادت
بسیار کار خوبی می کنید که برزک و توانایی های قدیم و جدیدش را معرفی می کنید .

وه چه زیبا و تمیزو دلپذیر
به چه شیرین و لطیف و دلپسند
جوزقندٍ میوه های گونه گون
با لطافت از همه دل می برند
کاش می شد بود برزک بیشتر
کاش می شد خورد خیلی جوزقند
دورم از برزک ولی باور کنید
عاشق آن خاک پاکم بند بند
از خدای مهربان دارم امید
دور باشد جانتان از هر گزند

[ بدون نام ] چهارشنبه 13 شهریور‌ماه سال 1392 ساعت 10:13 ب.ظ

من که خودم از روی همین نوشته ها در حال درست کردن جوز قند هلو هستم شما هم همین کار را انجام دهید پشیمان نمی شوید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد