رسوم در حال فراموشی

یکی از کارهای جالب مردم برزک که از قدیم تا بحال رسم بوده کشت یه نوع گیاه است که در اواسط پاییز اون را می کارند و در اوایل بهار برداشت می کنند جالبی اون تو اینه که مردم این شهر این گیاه را مصرف می کنند و تو جاهای دیگه کشورمون از اون برای مصارف دیگه استفاده می کنند.  می خوام شما رو آشنا کنم با




شبدرخوری

کلیات گیاه شناسی

شبدر  گیاهی است علفی و چند ساله که در مناطق معتدله کره زمین می روید . در شرایط مساعد این گیاه هفت ساله است ولی در آب و هوای گرم فقط دو سال عمر می کند .

ارتفاع شبدر  بسیار کم است و بیشتر از 15 سانتیمتر نمی شود . برگهای آن بیضی شکل و دراز و دارای سه برگچه است و بهمین علت در قرون وسطی مورد احترام مسیحیان بوده زیرا آنرا سمبل خداوند ، مسیح و روح المقدس می دانستند .

ترکیبات شیمیایی:

گل شبدر دارای مواد شیمیایی مانند تریفولین ،‌ایزوتریفولین و اسانس روغنی می باشد . این گیاه دریای املاح معدنی مانند سلیس ،‌آهن ، فسفر ،‌گوگرد ، پتاسیم ، منیزیوم ،‌منگنز ، روی ،‌مس ، سرب ، نیکل و کوبالت می باشد .

خواص داروئی:

شبدر  از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است .

1)مهمترین خاصیت شبدر قرمز ضد سرطان بودن آن است .

2) تمیز کننده خون و بدن است

3)سرفه را برطرف می کند

4)دردهای عضلانی را برطرف می کند

5)تورم پوستی را از بین می برد

6)شبدر تازه بعنوان مسهل بکار می رود

7)درمان کننده آسم است

8)برای درمان آب آوردگی بدن مفید است

9)دل پیچه را برطرف می کند

10)برای درمان آرتروز ، رماتسیم و ورم بیضه باید برگ شبدر را در روغن زیتون جوشانیده و روی قسمت های دردناک بمالید .

11)برای طول عمر و جلوگیری از بیماریهای قلبی شبدر قرمز بخورید .

12)تشنج را علاج می کند

13)برای التیام زخم ها ، ضماد شبدر  را روی زخم ها بگذارید

14)برای از بین بردن خارش شبدر را له کرده وروی پوست بمالید

طرز استفاده:

دم کرده : مقدر 30 گرم گیاه خشک را در یک لیتر آبجوش ریخته و به مدت 5 دقیقه دم کنید . مقدر مصرف آن یک فنجان سه بار در روز است .

جوشانده شبدر : مقدر 50 گرم سرشاخه های گلدار شبدر  را در مقدری شیر یا آّ ب ریخته و بگذارید مدتی بجوشد و پس از سردشدن بصورت ضماد روی پوست و یا قسمتهای دردناک بدن بگذارید .


مردم برزک در اوایل بهار به مزارع خود رفته و این گیاه را با سرکه می خورند طریقه خوردنش به این صورته که مقداری سرکه درون یه کاسه ریخته به اون نمک اضافه کرده





بعد مقداری از برگ های شبدر را می چینیم اون را در کف دست گرد کرده و درون سرکه میزنیم و بعد میل می کنیم





ما هر وقت شبدر میخوریم بعد از اون نخودچی کشمش یا گردو با کشمش میخوریم تا دل درد نگیریم بخاطر اینکه شبدر طبع سرد داره.

این رسم هم مثل بقیه ی رسمهای این شهر داره به فراموشی سپرده میشه. بهتون پیشنهاد میکنم اگه بهار    به این شهر اومدید یکبار شبدر رو امتحان کنید مشتریش می شوید.













نظرات 2 + ارسال نظر
محمد روحانی ( نجوا کاشانی ) جمعه 5 خرداد‌ماه سال 1391 ساعت 12:43 ق.ظ http://www.boostanetanz.blogfa.com/

سلام و عرض ادب و ارادت بسیار
چه زیبا و دلنواز نوشته اید مطلب مربوط به شبدر را ، دست مریزاد و همیشه موفق و مستدام باشید.
یادش به خیر آن روز ها که همه سرکه به دست به دشت می رفتیم و شبدر می خوردیم
چه سرکه هایی و چه شبدر هایی ،کاش حالا هم این فرصت ها بود.
بعض ها هم برای خوردن شبدر شعر ها و شعار هایی درست کرده بودند که بسیار زیبا و شنیدنی بود.

محمد روحانی برزکی ( نجواکاشانی ) جمعه 26 خرداد‌ماه سال 1391 ساعت 04:43 ب.ظ http://golestanesheroadab.persianblog.ir

با سلام مجدد
امید وارم همیشه تندرست و موفق باشید
از این که سرنوشت مرا به امارات متحده ی عربی( یک منطقه ی گرم ) فرستاده و نمی توانم از آن آب و هوای دلنشین و مطبوع برخوردار شوم متأسفم . قدر هوای لطیف و روح نواز برزک را داشته باشید.
آدرس وبلاگ هایی که من در آن شعر می نویسم به شرح ذیل است ( یکی شعر طنز و یکی شعر جدی )
لطفا" گاهی برای خواندن شعر به آنه سر بزنیدو به دوستان هم توصیه کنید . ضمنا استفاده از شعر ها با ذکر نام بلا مانع است
موفق باشید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد